bliskatobie.pl

Blog tematyczny o modzie i zdrowiu

DomZdrowie

Masło orzechowe – do czego można używać?

Masło orzechowe – do czego można używać?

Orzechy bardzo korzystnie wpływają nie tylko na mózg, ale także na cały organizm. Zawierają bardzo wiele składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Zamiast surowych orzechów można spożywać masło orzechowe, które świetnie sprawdza się zarówno w daniach na słodko, jak i na ostro.

Z czym jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe świetnie pasuje do naleśników. Bardzo dobrze komponuje się z różnymi owocami. Jest to doskonały pomysł na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie. Można także zrobić różnego rodzaju ciasteczka z masłem orzechowym. Taka przekąska doskonale sprawdzi się, jako drugie śniadanie lub deser. Aby były one jeszcze bardziej wartościowe, warto zamiast białej mąki zastosować mąkę pełnoziarnistą, która zawiera cenne składniki mineralne. Masło dobrze komponuje się także w sosach na ostro oraz jako dodatek do mięs. Z masła można zrobić także przepyszną pastę z czosnkiem, przyprawami, octem i olejem. Oczywiście można jeść je także bez niczego, gdyż świetnie smakuje bez żadnych dodatków.

Jakie wartości odżywcze znajdują się w maśle orzechowym?

Przede wszystkim w orzechach znajdują się tłuszcze nienasycone. Są one zdecydowanie zdrowsze od tłuszczów nasyconych. Jednak należy pamiętać, że orzechy są dość kaloryczne, dlatego powinno spożywać się je w odpowiedniej ilości. Masło orzechowe zawiera białko, błonnik, potas i magnez. Jest to także produkt, który chroni organizm przed chorobami ze względu na wysoką zawartość witaminy E. Witamina E nazywana jest witaminą młodości, która pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Masło orzechowe domowej roboty

Masło orzechowe można kupić w większości sklepów. Oczywiście należy wybierać produkty, które mają sprawdzony skład. W maśle orzechowym powinny znaleźć się jedynie orzechy oraz sól. Jeśli w składzie są inne składniki, to lepiej taki produkt odstawić na półkę. Masło można zrobić z różnego rodzaju orzechów. Najczęściej spotykane jest masło z orzechów ziemnych. Jeśli nie chcemy kupować go w sklepie, to możemy je zrobić samodzielnie w domu. Jest to proste zadanie, a dodatkowo mamy pewność, co znajduje się w środku. Do zrobienia masła potrzebny jest blender oraz orzechy. Możemy zrobić mieszankę różnych orzechów lub zrobić masło tylko z orzechów arachidowych. Wszystko zależy od tego, jaki końcowy smak chcemy uzyskać. Do orzechów powinno dodać się odrobinę soli. Orzechy należy włożyć do blendera i wystarczy już tylko wcisnąć przycisk. Masło zaczyna się robić. W zależności od mocy robota, blendowanie może trwać nawet kilka minut. Orzechy muszą osiągnąć odpowiednio kremową konsystencję.

Ile kalorii ma masło orzechowe?

Bardzo wiele osób boi się jeść orzechy ze względu na wysoką kaloryczność. Naturalnie orzechy mają w sobie dużo kalorii, co jednak nie oznacza, że powinniśmy z nich zrezygnować. Wystarczy po prostu odpowiednio je racjonować. Jedna łyżeczka masła orzechowego zawiera około 50 kcal. Przyjmuje się, że dziennie osoba dorosła może spokojnie zjeść dwie – trzy łyżeczki masła orzechowego. Taka porcja korzystnie wpłynie na zdrowie i na pewno nie przybędzie nam od tego zbędnych kilogramów.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *